TL-A Transport en logistiek advocaten
TL-A Transport Law Advistors
TL-A Transport Law Advistors
NL / FR / EN

Terugkeerverplichting: de commissie publiceert Q&A met verrassingen: ook de trailer moet terug !

De Europese Commissie heeft net een Q&A gepubliceerd met betrekking tot de befaamde terugkeerplicht van het voertuig zoals deze van kracht werd door de inwerkingtreding van het Mobility Package vanaf 21 februari 2022.

De tekst hiervan treft U hier: Rule on the return of the vehicle as applicable from 21 February 2022 (europa.eu)

Een eerste grote verrassing in deze tekst is dat de Commissie meent dat de terugkeerverplichting niet enkel van toepassing op trekkende voertuigen doch ook op de trailers door met name de volgende zin:

As regards trailers or semi-trailers, this rule applies to them to the extent that they are at the disposal of the road haulage operators within the meaning of points (e) and (g) of Article 5 of Regulation (EC) 1071/2009and as such are registered or put into circulation and authorised to be used in conformity with the legislation of the Member State where the undertaking is established.

Deze inclusie van de trailers in de terugkeerplicht lijkt juridisch toch wat betwistbaar te zijn in de mate dat de trailers op zichzelf niet vergunningsplichtig zijn.

Een tweede punt van aandacht in de Q&A betreft de vraag of ook de controle-instanties van andere lidstaten dan deze van het land van vestiging van de vervoerder een controle op de terugkeer kunnen uitvoeren. Het is ter zake minder verrassend dat dit inderdaad het geval zal kunnen zijn, al blijft het vooralsnog wel een vraagteken of deze controle-instanties ook ook sancties kunnen opleggen.

Moest U hieromtrent meer vragen hebben, contacteer dan het kantoor.